Nezdravou stravou (zejména nevhodnými tuky, přepálenými jídly), intenzivní pohybovou aktivitou, nadměrným vystavováním slunečnímu záření, pobytem v znečištěném životním prostředí a nadměrným stresem vznikají v těle volné radikály, které způsobují stárnutí i vznik nebezpečných nemocí včetně rakoviny.
Nejdůležitějšími pomocníky v boji proti volným radikálům jsou antioxidanty, které jejich působení neutralizují. Antioxidantů existuje celá řada, a pokud se ve stravě jejich zdroje kombinují, působí synergicky, tedy jejich účinek se zvyšuje.
Příkladů jídelníčků, které vás udrží dlouho mladými a svěžími, lze navrhnout poměrně mnoho. Já jsem pro ilustraci vytvořila jeden na základě databáze mých receptů a marně v něm budete hledat pečivo:
SNÍDANĚ
Vajíčková omeleta se špenátem, zelený čaj
Vaječný žloutek obsahuje betakaroten, který chrání buňky proti UV záření, přičemž beta-karoten je nutné čerpat pouze z přírodních zdrojů!
Vajíčka obsahují rovněž vitamin D, který je důležitý pro správnou funkci imunitního systému a hormonální rovnováhu. Vitamin D se v těle vytváří po expozici slunečnímu záření a právě z tohoto důvodu jsme méně nemocni v letním období a proto je také vhodné v zimním období vitamin D (v přírodní formě) suplementovat.
Špenát stejně jako ostatní listové zeleniny obsahuje polyfenoly a karotenoidy, které chrání kůži lépe než drahé krémy!
Zelený čaj je rovněž bohatý na polyfenoly, 2-4 šálky denně mají vysoký účinek na ochranu kůže.
Recept: Vajíčková omeleta se špenátem
SVAČINA I
Borůvky obsahují značné množství vitaminu C, který je nejen silným antioxidantem, ale zároveň je nutný pro udržování kolagenu v těle. Pokud tedy chcete prospívat kloubům a užíváte kolagen, nezapomínejte i na poměrně vysoký příjem vitaminu C.
Chia semínka obsahují značné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin, které snižují záněty, chrání srdce, udržují hladkou kůži bez vrásek.
Kokosový olej se vyznačuje proti mikrobiálními účinky, snižuje záněty a zlepšuje stav kůže.
Recept: Borůvkové anti-aging smoothie
OBĚD
Chilli corn carne
Rajčata obsahují lykopen, jehož množství se v potravinách zvyšuje vařením. Rajčatová šťáva je tedy bohatým zdrojem tohoto antioxidantu, který zpomaluje proces stárnutí a má velmi příznivý účinek na kůži.
Česnek a cibule obsahují glutation, mocný antioxidant, který pomáhá v boji s infekcemi a působí proti rakovině.
Olivový olej obsahuje polyfenoly, které mají protizánětlivý účinek a pomáhají udržovat zdravé klouby.
Papriky jsou bohatým zdrojem vitaminu C, přičemž vitamin C obsažený v paprikách se dokonce varem ani příliš neničí.
Podávejte s bezlepkovou přílohou (rýží, quinoou).
Recept najdete zde: Chilli corn carne
SVAČINA II
Mandle, hořká čokoláda
Tmavá čokoláda s obsahem kakaa nad 75% obsahuje polyfenoly, které kromě protizánětlivého účinku pomáhají kůži chránit se proti škodlivým vlivům slunečního záření.
Mandle obsahují nenasycené mastné kyseliny, jsou dobrým zdrojem bílkovin rostlinného původu a minerálních látek jako je vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor. Obsahují i vitaminy skupiny B a vit. E. Díky těmto látkám jsou skvělé pro kvalitní vlasy, nehty, pevné kosti a zdravé zuby. Pravidelná konzumace díky obsahu antioxidantů působí proti stárnutí a preventivně proti vzniku rakoviny.
VEČEŘE
Divoký losos s dušenou brokolicí
Touto kombinací dodáte vašemu tělu opravdu pořádnou dávku antioxidantů.
Divoký losos obsahuje antioxidant astaxantin, který chrání buňky před oxidačním stresem, chrání DNA před poškozením, zvyšuje buněčnou energii, chrání i mozkové a nervové buňky.
Brokolice obsahuje celou řadu antioxidantů, o kterých jsem již psala výše: glutationy, betakaroteny, vitamin C aj. Je účinnou prevencí rakoviny a osteoporózy, působí proti skleroticky.
Recept: Losos s dušenou brokolicí