3 snídaně

Tři snídaně, na kterých si pochutnáte, zasytí a nepřiberete po nich

Snídaně,… Víme, že se má po ránu jíst. Někdy hlad máme, jindy ne. Někdy to stíháme, jindy nikoli. Snídaně by měla být vydatnější, ale nemusí to být zrovna krajíc chleba s máslem a salámem. Připravila jsem pro vás tipy na vyzkoušené, výborné snídaně, které vaše chuťové buňky uspokojí a navíc… NEPŘIBERETE PO NICH!

Co říkáte, nedáte si?

1. Vajíčková omeleta se špenátem 

IMG_6475Potřebujeme: 1-2 vajíčka, menší hrstička (lžíce) ovesných vloček na každé vajíčko, menší cibule, 1 stroužek česneku, 2 hrtsi špenátových listů, sůl, pepř, lžička olivového oleje Příprava: vajíčka rozšleháme, mírně osolíme, opepříme a smícháme s vločkami. Mezitím si na oleji zesklovatíme cibuli nakrájenou na menší proužky a poté k ní přidáme nasekaný česnek. Po krátkém restu na pánvičku přidáme i nasekaný špenát, který necháme zavadnout. Vše zalijeme vajíčky a necháme (ideálně pod pokličkou) dopéct.

Tuto snídani ocení všichni, které čeká náročný výkon (fyzická práce, procházka, pozdější sport) a také ti, kteří se snaží hubnout. Vynecháním klasického pečiva z pšeničné mouky snížíme glykemický index jídla a omezíme riziko vzniku tukových zásob. Díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin je tato snídaně vhodná i pro školáky a sportovce. 

2. Jáhlová kaše

kašeNa tuto výživnou a zároveň lehce stravitelnou kaši budeme potřebovat:

jáhly (doporučuji drobnější, zakoupíte je např. v DM), mléko (lze i vynechat nebo použít kokosové), ovoce (banán, jahody), mleté oříšky,  máslo, med 

        Pro tuto kaši jsem si sestavila vlastní postup, který přípravu zjednodušuje. Nasypte do menšího kastůlku cca 2 cm jáhel, zalijte je vodou, nechte projít varem a poté zceďte (tak zabráníme hořké chuti).
        Dále je zalijte dvojnásobným množstvím vody, mírně povařte 5 minut a nechte dojít v teple (na topení, krbu, v peřině). Poté rozřeďte mlékem na konzistenci kaše a zhruba minutku provařte.
        Podáváme s máslem, medem, oříšky a ovocem. Výborná je také skořice.
        Jáhly jsou bezlepkové pseudoobiloviny, velmi vhodné pro celiatiky a malé děti. Najdete v nich především vitaminy sk. B, železo, draslík, křemík, hořčík, fosfor, měd, zinek. Pomáhají při únavě a díky své schopnosti zlepšovat metabolismus jsou i vhodnou surovinou při redukci hmotnosti. Oceníte je rovněž pro zlepšení funkce slinivky břišní a při diabetuPro svou ohřívací schopnost jsou ideální surovinou v zimním období, kdy zároveň pomáhají v boji proti depresi a špatné náladě. Díky obsahu železa se doporučují při chudokrevnosti.

 

3. Celozrnné pečivo s pomazánkou z červené čočky

IMG_6481 Na pomazánku budeme potřebovat: červenou čočku (asi 1 menší hrníček), 1 jarní cibulku, 1-2 stroužky česneku, 3 lžíce rajčatového protlaku, sweet and chilli pastu (nebo jinou pálivou pastu, ev. vynecháme), lžičku hořčice, lžičku worcesterové omáčky, sůl, pepř.

Čočku uvaříme (cca 10 min) a scedíme. Přidáme k ní nasekanou cibulku, vylisovaný stroužek česneku a ostatní ingredience. Podáváme na na sucho opečeném celozrnném pečivu.

Čočka je bohatá na minerální látky, zejména železo, proto je vhodné ji pravidelně zařazovat do stravy, pokud trpíte chudokrevností a únavou. Další skupina, která bude mít z konzumace čočky prospěch kvůli obsahu železa a kyseliny listové, jsou těhotné ženy. Díky vysokému obsahu vlákniny přispívá k vyrovnané hladině krevního cukru a očistě střev, proto je vhodná pro diabetiky i redukující.

Vybrali jste si? Pak dobrou chuť:-)

1 Comment

  • Ščerbová Jana

    Reply Reply Říjen 11, 2015

    Pomazánka z červené čočky je skvělá, připomíná mi tatarák!

Leave A Response

* Denotes Required Field