Jarní detoxikace jater

Játra jako největší orgán našeho těla zodpovídají za to, jak se nám bude dařit.

Pokud dobře nefungují, odrazí se to na zdravotním stavu například v podobě alergií, únavě, nevysvětlitelném narůstání váhy, problémů se zažíváním apod.


      Pokud si na detoxikaci uděláte čas, zbavíte se nejen toxinů a budete mít více energie, ale také budete lépe hubnout a zlepšíte stav imunitního systému.

Detoxikace je zejména vhodná při:

  • únavě
  • špatném zažívání
  • problémech s hubnutím
  • alergiích.


Při detoxikaci výrazně pomáhají:

Bylinky

  pampeliška   Zejména pampeliška – pampeliška podporuje činnost vnitřních orgánů (jater, žaludku, slinivky břišní i ledvin), čistí krev a stimuluje tvorbu červených krvinek.

       Lze ji používat i dlouhodobě, sbírají se listy a kořen, ve kterém je nejvyšší obsah účinných látek a také vitamínů a minerálů (hořčík, zinek, železo, vápník aj.). Kořen má velmi příznivý účinek na detoxikaci jater.

     Pampeliška také pomáhá zlepšovat trávení a vyrovnávat hormonální rovnováhu těla. Její lístky patří mezi nejplnohodnotnější „salátovou zeleninu“, kterou můžete konzumovat.

Použití:

  • listy - do salátů nebo na přípravu čaje
  • kořen – po upražení jako náhražká kávy, nasušený jako čaj
  • květy - ozdoba salátů (pozn. pampeliškový med vzhledem k vysokému obsahu cukru nepoužívám)

     Velmi účinný je ostropestřec, který játra nejen detoxikuje, ale chrání je i před ztučněním.

     TIP: ať už sáhnete jednou za rok po čaji, tinkturách nebo tabletkách s výtažkem z ostropestřce, vždy uděláte svému tělu dobrou službu!

    černý bezDalší bylinkou, která podporuje detoxikaci, čistí játra i ledviny je černý bez. Oceníte jej také při kašli  a nachlazení, podporuje pocení a výborně působí na suchý kašel (osobně vyzkoušeno a doporučuji!) a astma. Černý bez pomůže i při bolestech hlavy a kloubů, má protizánětlivé účinky.

     TIP: sbírejte ne zcela rozkvetlá květenství, abyste uchovali maximální počet prospěšných látek. Usušené květy by neměly zčernat, takto jsou již bezcenné.


Zelenina bohatá na antioxidanty

salát s avokádem2      Antioxidanty snižují důsledky negativního působení volných radikálů v našem těle. 

     Nejvíce antioxidantů obsahují zejména tyto druhy zeleniny: brokolice, kapusta, květák, špenát, rajčata a také avokádo, které je prospěšnými látkami doslova nabité!

       

      TIP: zkuste anti-aging salát s avokádem, který kombinuje výše uvedené prospěšné suroviny.


Koření

      Zejména zázvor, česnek a kurkuma mají protizánětlivý účinek.

   Zázvor je doslova všelék. Podpoří imunitní systém, efektivně bojuje s viry při nachlazení a kašli, zlepšuje metabolismus těla, pomáhá při léčbě vředů, diabetu, zánětlivých onemocnění i onemocnění jater. 

    Více o jeho léčivých účincích se dovíte v tomto článku o zázvoru.


   ginger, lemon   TIP: čaj s čerstvého zázvoru nechte vychladnout a přidejte do něj šťávu z citronu. Pijte cca 1 dcl min 2 týdny ráno na lačno.

     Tento nápoj nejen pomáhá k lepší detoxikaci, ale také snižuje záněty v těle (je velmi vhodný například při bolestech hlavy a kloubů) a pomáhá proti vzniku ledvinových kamenů. 


Úprava stravy

quinoa krůta 2    Není nutná nízkotučná ani jednostranná dieta. Výrazně svému tělu pomůžete, pokud snížíte příjem nezdravých tuků a všeobecně mastného jídla.

   Dále také pokud omezíte alkohol a kofein a jídla s vysokým obsahem cukrů a bílé mouky.

     TIP: zkuste si místo klasické přílohy občas připravit quinou. Má velmi silné protizánětlivé účinky a vysoký obsah prospěšných látek! 

     Můžete vyzkoušet například recepty jako je kari quinoa s krůtím steakem nebo quinoové placičky.

 

Přeji pohodové jarní dny!!!

Eva, autorka jídelníčku pro zdraví

 

Comments are closed.