Tuto polévku si u nás oblíbila celá rodina. Vařím ji poměrně často dětem, je skvělá k večeři hlavně v zimním období.
Z nutričního hlediska poskytne vše, co organismus v rámci jednoho jídla může získat: tuky, sacharidy, bílkoviny, vlákninu, vitaminy i minerály. A také výborně chutná - nejen dětem:-)
Na přípravu polévky potřebujete:
- trochu bílých fazolí – cca půl hrníčku (dejte je předem namočit do vody a během máčení vodu ještě několikrát vyměňte)
- ovesné vločky, pohanku (na zahuštění) – od každého zhruba 1/3 hrníčku
- zeleninu – cibule, mrkev, červená paprika, pórek, stroužek česneku – nakrájet na menší kousky
- 2-3 brambory, nakrájené na menší kousky
- majoránku, saturejku, kmín, sůl, petrželku, mletou červenou papriku, bobkový list
- lžíci kvalitního protlaku, 2 lžíce oleje
Minimálně den namočené fazole dejte vařit a po uvedení do varu ještě jednou vodu slijte a vyměňte. Poté je již spolu se saturejkou uvařte do měkka, takto budou fazole minimálně nadýmavé.
Zvlášť si na oleji (nebo sádle) zesklovaťte cibuli, přidejte k ní nakrájenou zeleninu, chvíli orestujte a poté zasypte lžící mleté papriky. Vše podlijte vodou a vařte s brambory, kmínem, bobkovým listem, trochou soli, vločkami a pohankou do měkka (cca 20 min).
Smíchejte s fazolemi, přidejte lžíci protlaku, majoránku a eventuálně i trochu nasekané petrželky.
Pokud si tuto polévku uvaříte k večeři, máte na 2-3 dny vystaráno:-)
Doporučuji také vyzkoušet následující polévky:
Rychlá rajčatová polévka s fazolemi