Gulášovo-fazolová polévka

Tuto polévku si u nás oblíbila celá rodina. Vařím ji poměrně často dětem, je skvělá k večeři hlavně v zimním období.

Z nutričního hlediska poskytne vše, co organismus v rámci jednoho jídla může získat: tuky, sacharidy, bílkoviny, vlákninu, vitaminy i minerály. A také výborně chutná - nejen dětem:-)


Na přípravu polévky potřebujete:

  • trochu bílých fazolí – cca půl hrníčku (dejte je předem namočit do vody a během máčení vodu ještě několikrát vyměňte)
  • ovesné vločky, pohanku (na zahuštění) – od každého zhruba 1/3 hrníčku
  • zeleninu – cibule, mrkev, červená paprika, pórek, stroužek česneku – nakrájet na menší kousky
  • 2-3 brambory, nakrájené na menší kousky
  • majoránku, saturejku, kmín, sůl, petrželku, mletou červenou papriku, bobkový list
  • lžíci kvalitního protlaku, 2 lžíce oleje

 


       Minimálně den namočené fazole dejte vařit a po uvedení do varu ještě jednou vodu slijte a vyměňte. Poté je již spolu se saturejkou uvařte do měkka, takto budou fazole minimálně nadýmavé.

       Zvlášť si na oleji (nebo sádle) zesklovaťte cibuli, přidejte k ní nakrájenou zeleninu, chvíli orestujte a poté zasypte lžící mleté papriky. Vše podlijte vodou a vařte s brambory, kmínem, bobkovým listem, trochou soli, vločkami a pohankou do měkka (cca 20 min).

      Smíchejte s fazolemi, přidejte lžíci protlaku, majoránku a eventuálně i trochu nasekané petrželky.

     Pokud si tuto polévku uvaříte k večeři, máte na 2-3 dny vystaráno:-)


Doporučuji také vyzkoušet následující polévky:

květákový krém

 

Květákový krém

 

 

 

bramborova se spaldou

 

Voňavá bramborová polévka

 

 

 

hrachova

 

Hrachový krém

 

 

 

Rajsko-fazolová5

 

Rychlá rajčatová polévka s fazolemi

 

Comments are closed.