Tuto polévku vymyslel můj 4-letý syn. Když jsem se chystala vařit ji jako klasiku, zeptal se, jestli ji rozmixujeme.
Tak jsme to zkusili a výsledek se opravdu povedl.
Dcera prohlásila, že ta polévka je "exkluzivní a proč jí nejíme každý den:-)
Kromě poloviny květáku na základ polévky budete ještě potřebovat:
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- majoránku, sůl, pepř, kmín, vegetu
- plátek másla, olivový olej
Na másle s olivovým olejem lehce osmahněte nakrájenou mrkev okořeněnou vegetou. Poté přidejte nasekaný česnek, krátce orestujte (cca 1 min, česnek se nesmí spálit), přidejte kousky květáku, kmín, sůl a povařte, až květák změkne (cca 15 min). Poté vše rozmixujte, dokořeňte majoránku, vegetou a ev. i pepřem.
Podávejte s pažitkou a pečivovými krutonky. Polévka je výborná, velmi sytivá a obsahuje vápník!
Mrkev „srazí“ bílou barvu, kterou děti často na polévkách nemají příliš rády:-)
Další tipy na polévky vysoké nutriční hodnoty:
Rychlá rajčatová polévka s fazolemi