Špenátový krém s jáhly

Po práci na zahradě jsem se zastavila nad kupou špenátových rostlinek a přemýšlela, co s nimi. Napadla mě nějaká verze krému... Při přípravě jsem zkusila do polévky přidat pro zvýšení sytivosti i jáhly a výsledek nebyl špatný.

"Jarní životabudič" plný prospěšných látek můžete zkusit i vy:


Na tuto verzi špenátového krému potřebujete:

  • velkou mísu špenátových listůIMG_8835
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 hrníčku jáhel
  • pokud pěstujete česnek, můžete přidat i několik čerstvých česnekových lístečků
  • máslo, sůl, pepř


       Jáhly před přípravou spařte, aby nekazily chuť polévky. Na plátku másla orestujte nasekaný česnek, stačí opravdu jen chvíli, ať se máslo nepřepaluje. K česneku přidejte umyté špenátové listy a případně i česnekové lístečky. Dobrý zpráva je, že vůbec není nutné se obtěžovat s jejich krájením:-)

      Nechte špenát zavadnout a poté přidejte jáhly, vodu, sůl, trochu pepře a vařte 15 min. Po vychladnutí vše rozmixujte a můžete podávat. K polévce se hodí pečivové krutonky, vařené vajíčko, smetana nebo trochu parmezánu.


   Jáhly jsou bezlepkové, vhodné do redukčního jídelníčku, protože mají nízký GI a jejich největší předností je, že jsou vydatným zdrojem železa!

    Špenát obsahuje kartenoidy a další antioxidanty, které nás chrání před mnoha nemocemi. Je také zdrojem železa (100g uvařeného špenátu pokryje cca 20% denní doporučené dávky), proto polévka v této kombinaci je ideální pro všechny, kteří trpí chudokrevností, pro děti i pro boj s jarní únavou!     

IMG_8856IMG_8857IMG_8847

    

Comments are closed.