Salát s černou čočkou

Netuším z jakého důvodu manžel koupil balík černé čočky. Nikdy jsme ji předtím nepoužívali, ale asi se mu líbila, takže jí máme rovnou 2 kila:)

Píší na ní, že obsahuje především vitaminy sk. B, železo a hořčík a je výborným antioxidantem. No tak dobře, už ji máme v salátech, polévkách, i jako součást přílohy… 

Její výhoda spočívá v rychlé přípravě bez namáčení a také se tolik nerozvařuje jako její červená příbuzná, jako součást salátu vám z něj tedy neudělá kaši:)


Na salát s černou čočkou potřebujete: 2 hrníčky uvařené černé čočky, hrst bylinek (oregano, petrželka), 5 menších rajčat, 5 cm pórku, 1 cibuli a polovinu menšího patisonu nebo cukety, lžičku citronové šťávy, lžíci olivového oleje, sůl, pepř.

Nejprve si dejte vařit čočku, stačí vám na ni půl hodiny. Mezitím na olivovém oleji osmahněte dorůžova cibuli nakrájenou na měsíčky, poté přidejte ještě cuketu nebo patison nakrájený na proužky a se lžičkou koření ještě chvíli restujte.

Čočku smíchejte s nasekanými bylinkami, nakrájenými rajčaty a pórkem, osolte, mírně opepřete a přidejte citrónovou šťávu. Pak již jen lehce vmícháte osmahnutou cibuli s patisonem, event. cuketou.

A máte na několik dní vystaráno s přípravou odpolední svačiny:)

 

Comments are closed.