Ovocný bylinkový čaj

Jestliže si dáte práci a suroviny pro výrobu tohoto čaje si postupně od jara do podzimu nasbíráte, odměníte se lahodnou chutí, značnou dávkou vitaminu C a dalších antioxidantů.

Čaj můžete pít celoročně a je vhodný i pro malé děti.


Jak postupně získávat suroviny na čaj:

JARO

      S příchodem jara si nasbírejte první listy jahodníku a maliníku. Listy dobře usušte a uchovejte v papírovém sáčku. Pokud narazíte na lesní jahody, usušte si jich zhruba 1-2 hrstičky. Dodají čaji neskutečné aroma!!!

      My je máme na zahradě a dovolíme jim se nekontrolovatelně množit jen proto, že tak dobře chutnají:-)

LÉTO

      V létě je čas na sběr plodů i listů borůvek. Dále zužitkovávám plody rybízu a muchovníku. Všechny plody je nejlepší lehce (opravdu jen minimálně) pocukrovat a zmrazit. Listy borůvek sbírejte opatrně, ať rostlinky neponičíte, já vždy z každého keříku utrhnu jen cca 5 lístků a celkem nasuším pouze 2 hrstičky cenných lístečků.

PODZIM

      Na podzim je vhodné nasbírat a usušit šípky a jedlé plody černé jeřabiny. Využívám období, kdy topíme v krbu a suším plody na něm. Nasušit je lze rychle také na topení.


Jak čaj připravit, aby v něm zůstalo maximální množství cenných látek:

  1.       Večer opláchnu hrst plodů šípků a namočím je s trochou vody do skleněné konvičky.ovocný čaj
  2.       Ráno do vody se šípky vhodím hrst zmrazených plodů a 2 lžíce sušeného listí.
  3.       Zaliji cca 1,5 l vřelé vody.

 

 

Tento čaj pak průběžně popíjíme přes den. Je opravdu moc dobrý, zdravý a září krásnou červenou barvou:-)

 

Comments are closed.