Jestliže si dáte práci a suroviny pro výrobu tohoto čaje si postupně od jara do podzimu nasbíráte, odměníte se lahodnou chutí, značnou dávkou vitaminu C a dalších antioxidantů.
Čaj můžete pít celoročně a je vhodný i pro malé děti.
Jak postupně získávat suroviny na čaj:
JARO
S příchodem jara si nasbírejte první listy jahodníku a maliníku. Listy dobře usušte a uchovejte v papírovém sáčku. Pokud narazíte na lesní jahody, usušte si jich zhruba 1-2 hrstičky. Dodají čaji neskutečné aroma!!!
My je máme na zahradě a dovolíme jim se nekontrolovatelně množit jen proto, že tak dobře chutnají:-)
LÉTO
V létě je čas na sběr plodů i listů borůvek. Dále zužitkovávám plody rybízu a muchovníku. Všechny plody je nejlepší lehce (opravdu jen minimálně) pocukrovat a zmrazit. Listy borůvek sbírejte opatrně, ať rostlinky neponičíte, já vždy z každého keříku utrhnu jen cca 5 lístků a celkem nasuším pouze 2 hrstičky cenných lístečků.
PODZIM
Na podzim je vhodné nasbírat a usušit šípky a jedlé plody černé jeřabiny. Využívám období, kdy topíme v krbu a suším plody na něm. Nasušit je lze rychle také na topení.
Jak čaj připravit, aby v něm zůstalo maximální množství cenných látek:
- Večer opláchnu hrst plodů šípků a namočím je s trochou vody do skleněné konvičky.
- Ráno do vody se šípky vhodím hrst zmrazených plodů a 2 lžíce sušeného listí.
- Zaliji cca 1,5 l vřelé vody.
Tento čaj pak průběžně popíjíme přes den. Je opravdu moc dobrý, zdravý a září krásnou červenou barvou:-)