Černé fazole s rýží

Nedávno jsem četla zajímavý článek o prospěšnosti černých fazolí. Přičítají se jim protinádorové účinky, snižují riziko cukrovky II. typu i kardivaskulárních onemocnění.

Jsou zdrojem vlákniny, molybdenu, hořčíku, železa, fosforu, kyseliny listové apod. S chutí tedy do jejich přípravy:


Na přípravu černých fazolí s rýží potřebujete:

  • 1/4 - 1/3 balíčku černých fazolí - minimálně den namočených a uvařených do měkka 
  • 2 stroužky česneku, 1-2 cibule nakrájené na proužky
  • 1 mrkev, 2 papriky, cca 5 cm pórku, cherry rajčata a případně i jinou zeleninu (zelené fazolky, cuketu, kukuřici, feferonky apod.)
  • rajčatovou šťávu nebo sekaná rajčata
  • mletou papriku, sůl, pepř, olivový olej
  • provensálské koření nebo čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, oregano), bobkový list
  • rýži (nejlépe basmati)


       Očistěte a nakrájejte zeleninu. Nejprve orestujte cibuli, poté k ní přidejte i česnek s mrkví a nakonec i ostatní zeleninu. Posypte ji lžičkou červené papriky, přidejte IMG_8826bobkový list, 1 hrníček propláchnuté rýže, uvařené fazole a 3 hrníčky vody. Osolte a vařte 15-20 minut do změknutí rýže. 

IMG_8828

Po uvaření přidejte do jídla nasekané bylinky a rajčatovou šťávu a vše ještě 2 minutky provařte. Dosolte dle chuti a můžete podávat!

 

     

Comments are closed.