Celozrnné zeleninové čtverečky

U pečení těchto celozrnných pochoutek si sice budete muset trochu pohrát s těstem, ale pokud si jich upečete více, určitě je využijete i příští den například jako chutnou svačinku do práce. Mně ji kolegyně záviděly:-)


Na těsto budete potřebovat:

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jablečného octu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíci bílého jogurtu

Vajíčka vyšlehejte s olivovým olejem, bílým jogurtem a jablečným octem a pomalu přidávejte mouku a sůl. Zpracujte v mírně vláčné těsto, které doporučuji nechat zhruba 20 min odležet v lednici.


Na náplň si připravte:

  • 1 menší mrkev
  • zhruba 10 cm cukety, případně 1 menší
  • 1 zelenou a 1 červenou papriku
  • 10 cm pórku
  • 1 lžičku čerstvé rozmarýny a lžičku tymiánu (nebo 2 lžičky provensálského koření)
  • 1 lžičku soli, případně i trochu pepře
  • 1 lžíci citrónové šťávy

Zeleninu nakrájejte na drobné kostičky, smíchejte s kořením, solí a citrónovou šťávou a poduste cca 20 minut.


Připravte si plech s pečícím papírem, který mírně potřete olivovým olejem. Z těsta vyválejte tenké pláty, ze kterých si připravíte čtverečky.

Ty naplníte zeleninou, okraje nechte prázdné a zahněte je dovnitř. Zeleninu lze posypat sýrem, přidat trochu fazolí nebo zalít rozšlehaným vajíčkem (1 vejce na 2 čtverečky). Pečte při 175 °C 25 min.

IMG_8334

IMG_8332

celozrnné čtverečky1

Dobrou chuť!!!

Comments are closed.