Brokolicové placičky jsou vhodnou večeří pro všechny věkové kategorie. Z nutričního hlediska jsou velmi výživné.
Jáhly obsahují vitaminy sk. B, železo, draslík, křemík, hořčík, fosfor, měď, zinek. Pomáhají při únavě, zlepšují funkci slinivky břišní a metabolismus celkově, jsou bezlepkové.
Brokolice obsahuje především vitaminy C, betakaroten a E) a řadu minerálních látek (draslík, vápník, hořčík, síra, fosfor, selen). Pomáhá s posilováním imunitního systému, působí proti rakovině, doporučuje se při osteoporóze.
Vajíčka (zvláště ta domácí nebo z bio chovu) jsou skvělým zdrojem dobře využitelných bílkovin, protože obsahuje všechny základní aminokyseliny. Žloutek obsahuje vápník, fosfor, zinek a jiné minerály, vitaminy A, D, E, K, aj. Domácí nebo bio vajíčka mají obvykle až 10x více omega-3 nenasycených mastných kyselin než ta klasická z velkochovu.
Pokud sečteme výše uvedené benefity, bude toto jídlo dobré pro:
- všechny, kteří se snaží zhubnout
- děti, těhotné ženy
- ty, kteří trpí osteoporózou
- sportující
- celiatiky, diabetiky
- ty, kteří bojují s únavou, nízkou imunitou nebo nedostatkem železa.
Potřebujete jen (pro cca 2-3 strávníky): polovinu brokolice, 2 vajíčka, jáhlové vločky – cca 6 lžic, 2 stroužky rozmačkaného česneku, 5 cm pórku (nakrájený na drobno), lžičku majoránky, sůl, pepř, olivový olej na pečení.
Brokolici rozdělte na růžičky a ty krátce povařte (cca 8-10 min). Vrcholky růžiček lehce rozmačkejte (ne na kaši, ale kousky), tvrdší části stonku pokrájejte, vše smíchejte s ostatními ingrediencemi, těsto možná bude mírně řidší, ale vše se při pečení spojí. Na pečící papír lehce potřený olivovým olejem tvarujte cca 0,5 cm tenké placičky a pečte je při 180 °C do zlatova (min 30 min).
Tip: do lívanečků můžete přidat i trochu nastrouhaného sýru.