Je květen a sezóna jahod se blíží. Už se na ty čerstvé, domácí moc těším! V tomto receptu jsem použila prozatím jahody mražené, i tak jsme si pochutnali.
Navíc, tyto tvarohové knedlíčky, po kterých jen tak lehce nepřiberete, připravíte za pár minut:-)
Na jednu velkou porci (nebo 2 menší pro děti) potřebujete:
- 60 g ovesné mouky (lze ji koupit, já ji vyrábím rozmixováním ovesných vloček)
- 1 vejce
- 100 g tvarohu (polotučný ve vaničce)
A na jahodový přeliv si připravte:
- čerstvé nebo mražené jahody
- med
- plátek másla (lze vynechat)
Ušlehejte vajíčko s tvarohem a postupně přidávejte ovesnou mouku, můžete přidat špetku soli. Těsto nechte chvíli odstát.
Mezitím si připravte přeliv, tak že nakrájené jahody krátce povaříte (ty čerstvé lze podlít trochou vody) s plátkem másla, po mírném vychladnutí doslaďte medem (pozn.: vaření nebo pečení medu při vyšších teplotách je vždy lepší se vyhnout).
Z těsta tvarujte menší kulaté knedlíčky, které vhodíte do vroucí vody a vaříte cca 10-12 minut. Knedlíčky se mohou špatně tvarovat, proto je vždy vhodné ruce namočit do vlažné vody.
Knedlíčky budou mít menší příchuť ovesných vloček, ale s jahodovým přelivem chutnají moc dobře a hlavně jsou dietnější, můžete si je tedy dopřát bez výčitek i při hubnutí:-)