Jednou jsem v oddělení zeleniny hledala inspiraci k večeři. Při pohledu na pekingské zelí mě napadl tento jednoduchý salát.
Doma zachutnal a už sklidil pochvalu od návštěv:-)
Na salát si připravte:
- 1/2 hlávky pekingského zelí
- 50 g šunky
- zavařenou kapii
- olivový olej
- majonézu (ne tatarku, majonéza má výrazně příznivější složení!)
Zelí nakrájejte na drobné proužky, posolte je a promíchejte s cca 1-2 lžícemi olivového oleje. Pak si nakrájejte i šunku a zavařenou kapii. Já používám naši domácí, ale určitě se dá využít i ta kupovaná.
Vše smíchejte se 2 velkými lžícemi majonézy, nechte chvíli vychladit a můžete servírovat! Lze doplnit i vařeným vajíčkem.
Pekingské zelí obsahuje značné množství vitaminu C, draslík (pomáhá snižovat krevní tlak), vápník (důležitý pro prevenci osteoporózy), hořčík i železo. Stejně jako klasické zelí má i toto pekingské příznivý účinek na zažívání, zejména na sliznice trávícího ústrojů.
Pomáhá také snižovat cholesterol. Je nízkoenergetické, zlepšuje metabolismus tuků, proto se výborně hodí do redukčního stravování.