Často jezdíme do vesničky v Orlických horách, odkud pocházel dědeček. Tamní lidé jsou skuteční horalové dožívající se běžně 90 a více let. Čerstvý vzduch, pohyb, práce, sezónní strava prostě lidskému zdraví svědčí.
Babička i její kamarádky dodnes využívají léčivou sílu přírody. Letos jsem vyzkoušela jeden z tipů jak konzervovat bez cukru a vaření:
Na výrobu domácí ovocné šťávy si připravte:
- 1 l vylisované ovocné šťávy (rybíz, višně, černé jeřabiny apod.)
- 250 ml alkoholu (já používám vodku)
Ovoce vylisujte (pomocí odšťavňovače nebo plátýnka), nechte v lednici několik hodin odstát a seberte pěnu z povrchu šťávy. Poté smíchejte s alkoholem a uchovejte v čisté láhvi.
Takto vyrobená šťáva by prý měla vydržet až do zimy a můžete ji použít jako večerní drink bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty.
Já ji zatím uchovávám v lednici, máme tam směs rybízu, višní a vodky. Vychlazené s ledem podáváme jako aperitiv při grilování:-)