Aperitiv plný zdraví

Často jezdíme do vesničky v Orlických horách, odkud pocházel dědeček. Tamní lidé jsou skuteční horalové dožívající se běžně 90 a více let. Čerstvý vzduch, pohyb, práce, sezónní strava prostě lidskému zdraví svědčí.

Babička i její kamarádky dodnes využívají léčivou sílu přírody. Letos jsem vyzkoušela jeden z tipů jak konzervovat bez cukru a vaření:


Na výrobu domácí ovocné šťávy si připravte:

  • 1 l vylisované ovocné šťávy (rybíz, višně, černé jeřabiny apod.)
  • 250 ml alkoholu (já používám vodku)


ovocná šťáva s vodkou 2

        Ovoce vylisujte (pomocí odšťavňovače nebo plátýnka), nechte v lednici několik hodin odstát a seberte pěnu z povrchu šťávy. Poté smíchejte s alkoholem a uchovejte v čisté láhvi.

        Takto vyrobená šťáva by prý měla vydržet až do zimy a můžete ji použít jako večerní drink bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty. 

        Já ji zatím uchovávám v lednici, máme tam směs rybízu, višní a vodky. Vychlazené s ledem podáváme jako aperitiv při grilování:-)

 

Comments are closed.