Ovocná bábovka bez cukru

Pečeme doma už jen málo a pokud se do toho pustím, zkouším, jak by se to dalo zvládnout zdravěji. Přiznávám, ne vždy je výsledek k jídlu. Ale tentokrát to stálo za to! Posuďte sami a vyzkoušejte! 

Tento dezert se hodí nejen pro ty, kteří chtějí hubnout, ale např. i jako zdravější sladká svačinka pro děti. 


Na ovocnou bábovku potřebujete:

  • 150 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
  • 2 vajíčka
  • 1/2 prášku na pečení
  • 1 balíček sušených meruňek
  • 2 lžíce oříšků (mandle, vlašské)
  • lžičku mleté skořice
  • 2 velká (3 malá) jablka - doporučuji sladší odrůdy (např. Golden delicious) nebo kombinovat s hruškami
  • kvalitní hořkou čokoládu (lze ji vynechat)
  • 80 ml oleje
  • máslo

Připravíte ji takto:

Bílky ušlehejte do sněhu a žloutky jen napěňte.

Sušené meruňky nasekejte na malé kousky a stejně tak i oříšky.

 

 

Jablíčka oloupejte, nakrájejte na drobné cca 1 cm široké čtverečky a poduste 5 min se zhruba 0,5 dcl vody, 2 plátky másla a lžičkou skořice.

Nechejte vychladnout.

 

Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Do našlehaných žloutků postupně přidávejte všechny ingredience: mouku, meruňky, oříšky, olej a podušená jablíčka.

Zpracujte do vláčného těsta. Pokud by bylo těsto příliš husté, přidejte trochu mléka.

 

Těsto nalijte do vymaštěné a vysypané formy na bábovku a pečte zhruba 50 min při 170 °C.

Po upečení bábovku vyklopte a ozdobte (zejména pro děti) rozpuštěnou hořkou čokoládou s trochou mléka.

 

 


Dobrou chuť bez výčitek:-)

PS: Pokud máte obavy, že by vám chyběla výrazně sladká chuť bábovky, přidejte si k receptu cca 50 g moučkového cukru. Na jednu porci to nebude vysoké množství a třeba si více pochutnáte. Ale dá se to určitě zvládnout i bez něj:-)

 

Comments are closed.