Pečeme doma už jen málo a pokud se do toho pustím, zkouším, jak by se to dalo zvládnout zdravěji. Přiznávám, ne vždy je výsledek k jídlu. Ale tentokrát to stálo za to! Posuďte sami a vyzkoušejte!
Tento dezert se hodí nejen pro ty, kteří chtějí hubnout, ale např. i jako zdravější sladká svačinka pro děti.
Na ovocnou bábovku potřebujete:
- 150 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
- 2 vajíčka
- 1/2 prášku na pečení
- 1 balíček sušených meruňek
- 2 lžíce oříšků (mandle, vlašské)
- lžičku mleté skořice
- 2 velká (3 malá) jablka - doporučuji sladší odrůdy (např. Golden delicious) nebo kombinovat s hruškami
- kvalitní hořkou čokoládu (lze ji vynechat)
- 80 ml oleje
- máslo
Připravíte ji takto:
Bílky ušlehejte do sněhu a žloutky jen napěňte.
Sušené meruňky nasekejte na malé kousky a stejně tak i oříšky.
Jablíčka oloupejte, nakrájejte na drobné cca 1 cm široké čtverečky a poduste 5 min se zhruba 0,5 dcl vody, 2 plátky másla a lžičkou skořice.
Nechejte vychladnout.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Do našlehaných žloutků postupně přidávejte všechny ingredience: mouku, meruňky, oříšky, olej a podušená jablíčka.
Zpracujte do vláčného těsta. Pokud by bylo těsto příliš husté, přidejte trochu mléka.
Těsto nalijte do vymaštěné a vysypané formy na bábovku a pečte zhruba 50 min při 170 °C.
Po upečení bábovku vyklopte a ozdobte (zejména pro děti) rozpuštěnou hořkou čokoládou s trochou mléka.
Dobrou chuť bez výčitek:-)
PS: Pokud máte obavy, že by vám chyběla výrazně sladká chuť bábovky, přidejte si k receptu cca 50 g moučkového cukru. Na jednu porci to nebude vysoké množství a třeba si více pochutnáte. Ale dá se to určitě zvládnout i bez něj:-)