Bez cukru se tentokrát neobejdete, ale ujišťuji vás, že na likéru si pochutnáte a blahodárné účinky na zdraví vás také neminou:-)
V místě, kde bydlíme, je plno černého bezu a k tomu si na zahradě pěstujeme i černou jeřabinu. Plody obou keříků jsou velmi zdravé, bohaté na antioxidanty. Černá jeřabina je velmi prospěšná při problémech se štítnou žlázou a rakovině tlustého střeva.
Z plodů jeřabin jsem podle receptu, který jsem našla na internetu, připravila kávový likér. Ve své finální podobě byl ale velmi sladký a také chuť kávy (i když ji mám jinak velmi ráda) mě neoslovila.
Rozhodli jsme si udělat tedy likér méně sladší, který má ale výraznější chuť použitých plodů a koření.
Na domácí zdravotní likér potřebujete:
- 1 kg plodů (černý bez, černá jeřabina nebo mix)
- 50-100 g krystalového cukru (podle chuti, já osobně dávám cca 70g)
- 300 ml vodky
- 500 ml vody
- koření: 1 celou skořici, 2 celé badyány, 2 hřebíčky
Umyté plody vařte s vodou a kořením cca 40 min, poté nechte mírně ochladnout a propasírujte přes plátýnko nebo jemnější cedník.
Přidejte cukr, ochutnejte, zda je pro vás likér dostatečně sladký a ještě 10 min povařte.
Poté přidejte vodku a vychladlé plňte do uzavíratelných láhví. Uchovejte v chladnu a temnu.
Likérek zatím ocenila každá (nejen dámská) návštěva:-) Dobrou chuť i vám!!!