Domácí likér z černého bezu a/nebo černé jeřabiny

Bez cukru se tentokrát neobejdete, ale ujišťuji vás, že na likéru si pochutnáte a blahodárné účinky na zdraví vás také neminou:-)


V místě, kde bydlíme, je plno černého bezu a k tomu si na zahradě pěstujeme i černou jeřabinu. Plody obou keříků jsou velmi zdravé, bohaté na antioxidanty. Černá jeřabina je velmi prospěšná při problémech se štítnou žlázou a rakovině tlustého střeva.

Z plodů jeřabin jsem podle receptu, který jsem našla na internetu, připravila kávový likér. Ve své finální podobě byl ale velmi sladký a také chuť kávy (i když ji mám jinak velmi ráda) mě neoslovila.

Rozhodli jsme si udělat tedy likér méně sladší, který má ale výraznější chuť použitých plodů a koření.


Na domácí zdravotní likér potřebujete:

  • 1 kg plodů (černý bez, černá jeřabina nebo mix)
  • 50-100 g krystalového cukru (podle chuti, já osobně dávám cca 70g)
  • 300 ml vodky
  • 500 ml vody
  • koření: 1 celou skořici, 2 celé badyány, 2 hřebíčky

      likér z černého bezu a jeřabin2 Umyté plody vařte s vodou a kořením cca 40 min, poté nechte mírně ochladnout a propasírujte přes plátýnko nebo jemnější cedník.

       Přidejte cukr, ochutnejte, zda je pro vás likér dostatečně sladký a ještě 10 min povařte.

       Poté přidejte vodku a vychladlé plňte do uzavíratelných láhví. Uchovejte v chladnu a temnu.

       Likérek zatím ocenila každá (nejen dámská) návštěva:-) Dobrou chuť i vám!!! 

Comments are closed.