Luštěninové polévky milujeme. A přiznám se: usnadňují mi práci s večeří pro děti. Uvařím si je vždy na min 2-3 dny dopředu. A tato je výborná! My ji nazýváme „de luxe“.
Myslete na přípravu polévky trochu dopředu a min 1 den si namočte žlutý hrách. Já vždy nasypu tak cca 2 cm na dno hrnce, propláchnu a nechám odstát. Průběžně vodu měním, abych co nejvíce odstranila oligosacharidy, které způsobují nadýmání. Po jednom dni uvedu hrách do varu, vodu ještě jednou sliji a pak již vařím cca 40 min.
K hrachu přidávám vždy 1 ks mrkve nakrájené na cca 3 cm kousky, kousek cukety a pórku (obojího zhruba 5 cm), min 2 stroužky česneku, hrst pohanky lámanky a bylinky (skvěle se hodí svazek petrželky s kouskem celerového a libečkového listu). Ochucuji naši oblíbenou vegetou bez glutamanu, ale to až téměř ke konci vaření.
Po vychladnutí polévku rozmixuji na hladký krém, přidám kousek másla a lžičku majoránky a ještě provařím. Dětem k polévce opeču trochu chlebových krutonků a důkladně ji posypu pažitkou.
Skvělá a výživná večeře pro celou rodinu:-)