Cuketové brownies

Jestliže si také nevíte rady s úrodou cuket, vyzkoušejte i tuto zdravější verzi čokoládového brownies. Rozumná konzumace vám na kilech nepřidá. Já jej peču i dětem na svačinku a mlsné jazýčky si pochutnávají:-)

Na cuketové brownies potřebujete: 

  • 1,5 hrníčku nastrouhané cukety, lehce vymačkané a zbavené přebytečné vody
  • 2 vejce, z bílků našlehejte sníh
  • 1 hrníček jáhlové mouky
  • 1/5 hrníčku kokosového oleje (případně olivového oleje nebo přepuštěného másla)
  • 1 lžíce kypřícího prášku, špetka soli
  • 2 lžíce kakaa, 30-40 g nasekané hořké čokolády
  • 3 lžíce medu
  • případně i trochu vanilky nebo vanilkového extraktu

Žloutky ušlehejte s medem a olejem, vmíchejte nastrouhanou cuketu,  jáhlovou mouku s kypřícím práškem, kakao, špetku soli a hořkou čokoládu a lehce promíchejte se sněhem z bílků. Množství vám vystačí na menší plech (na klasický velký množství surovin zdvojnásobte), vyložte jej pečícím papírem a pečte cca 20 min při 170-180°C.

Brownies je nejlepší čerstvě upečené, ale nechte jej trochu vychladnout, aby se vám nedrobilo.

Zkusila jsem i alternativu z karobu (místo kakaa) a jemných ovesných vloček (místo jáhlové mouky) a nebylo to vůbec špatné! Je pravda, že těsto již tak nevyskočí (asi bych příště vločky umixovala na mouku), ale chuť byla skvělá a děti si moc pochutnaly. Zůstalo i na svačinu do školy:-)

Co myslíte, bude vám také chutnat?

Comments are closed.