Jestliže si také nevíte rady s úrodou cuket, vyzkoušejte i tuto zdravější verzi čokoládového brownies. Rozumná konzumace vám na kilech nepřidá. Já jej peču i dětem na svačinku a mlsné jazýčky si pochutnávají:-)
Na cuketové brownies potřebujete:
- 1,5 hrníčku nastrouhané cukety, lehce vymačkané a zbavené přebytečné vody
- 2 vejce, z bílků našlehejte sníh
- 1 hrníček jáhlové mouky
- 1/5 hrníčku kokosového oleje (případně olivového oleje nebo přepuštěného másla)
- 1 lžíce kypřícího prášku, špetka soli
- 2 lžíce kakaa, 30-40 g nasekané hořké čokolády
- 3 lžíce medu
- případně i trochu vanilky nebo vanilkového extraktu
Žloutky ušlehejte s medem a olejem, vmíchejte nastrouhanou cuketu, jáhlovou mouku s kypřícím práškem, kakao, špetku soli a hořkou čokoládu a lehce promíchejte se sněhem z bílků. Množství vám vystačí na menší plech (na klasický velký množství surovin zdvojnásobte), vyložte jej pečícím papírem a pečte cca 20 min při 170-180°C.
Brownies je nejlepší čerstvě upečené, ale nechte jej trochu vychladnout, aby se vám nedrobilo.
Zkusila jsem i alternativu z karobu (místo kakaa) a jemných ovesných vloček (místo jáhlové mouky) a nebylo to vůbec špatné! Je pravda, že těsto již tak nevyskočí (asi bych příště vločky umixovala na mouku), ale chuť byla skvělá a děti si moc pochutnaly. Zůstalo i na svačinu do školy:-)
Co myslíte, bude vám také chutnat?