Zelí obsahuje mnoho látek, které mají pozitivní vliv na zdraví člověka. Díky obsahu vlákniny a látce zvané sulforafan, má prokazatelné protinádorové účinky. Je vhodnou součástí jídelníčku pro osoby trpící dnou a žlučovými kameny, pomáhá léčit narušenou sliznici zažívacího ústrojí. V zimě oceníme jeho antibakteriální působení a podporu imunitního systému.
Způsobů zpracování je mnoho, já bych vám ale určitě doporučila salát, který je nedílnou součástí jídelníčku v zimním období u nás doma:
Na jeho přípravu budeme potřebovat: 1 hlávku zelí (bílé nebo červené), pórek nebo cibuli, mrkev, kukuřici v plechovce, na jaře přidáváme i ředkvičky. Dále sůl, cukr, pepř, kmín, kopr, ocet, olivový olej, majonézu (ne tatarku).
Tajemství jeho úžasné chuti je v nakrouhání, prosolení a důkladném mačkání po dobu cca 15 min (až zelí zkřehne a pustí šťávu). Chápu, je nutná notná dávka trpělivosti i fyzické síly, ale výsledek stojí za to!
Poté přidáme cca 3 lžíce cukru a 3 lžíce octu (vše dle chuti), 2-3 lžíce olivového oleje, trochu kopru (může být i mražený) a kmínu a ostatní zeleninu (nahrubo nastrouhané 3 mrkve, menší plechovku kukuřice, na proužky nakrájený pórek a ředkvičky). Dochutíme cca 3 lžícemi majonézy a event. solí, pepřem.