Jídelníček neposedných, živých dětí má svá specifika. Měl by:
- minimálně obsahovat jednoduché cukry – abychom se vyhnuli dalšímu zdroji energie:-),
- být bohatý na bílkoviny – které pomáhají uvolňovat cukry do krve pozvolna,
- obsahovat zdroje omega 3 nenasycených mastných kyselin – jsou prospěšné pro nervový systém.
Zároveň chápu (mám malého neposedu doma:-), je někdy složité tyto rady dodržovat…
Předkládám tedy jídelníček, který splňuje výše uvedená pravidla a zároveň si vaše děti (alespoň doufám) pochutnají. Jídelníček je vhodný pro děti předškolního a mladšího školního věku:
Snídaně
Banánové lívanečky
Školou povinné děti snídat musí. A to nejlépe doma. Nelze je odbýt koláčem nebo koblihou, protože takové jídlo obsahuje jen plané kalorie. Na druhou stranu malé děti většinou sladké snídaně milují.
Zkuste proto tyto lívanečky, které neobsahují klasický cukr a díky obsahu bílkovin zasytí. Lze je i lehce potřít domácí marmeládou.
Lívanečky jsou hotové poměrně rychle, pokud ale ráno nestíháte, můžete si je připravit předem a pak již jen ohřát. Alternativou této snídaně je vajíčko vařené na měkko, chléb s máslem a zelenina.
Svačina I
Sendvič se šunkou
Krásné krabičky plné pestrého jídla, lahodící oku, na jejichž fotky občas narazíme mají jednu vadu - ve školní aktovce se vše poněkud pomíchá. Nakonec se stejně uchýlíme k jednoduché variantě namazaného chlebíku se šunkou, sýrem nebo například tvarohovou pomazánkou vloženého do ubrousku, jehož tvar se ve svačinkové krabičce poměrně dlouho udrží:-)
Děti milují překvapení, proto jim občas přidejte kousek hořké čokolády, několik oříšků, do malé zaklapovací misky trochu zahradních borůvek apod. Je to chystání, ale uvidíte... Ještě budou spolužáci vašim dětem závidět:-)
Oběd
Většinou co jídelna dá, doma můžete zkusit třeba lososa pečeného s brambůrky:
Suroviny:
steaky z lososa naložené ve steakovém koření s trochou (lžící) oleje
oliv. olej, rozmarýna, česnek
umyté neoloupané brambory
zeleninový salát
Příprava: brambory nakrájejte na čtvrtky a cca 10 min povařte. Poté je vložte na plech s pečícím papírem, posypte vegetou, pokapejte olejem a pečte při 180 stupních cca 30 min. Pak brambory posypte rozmačkaným česnekem (lze samozřejmě vynechat), nasekanou rozmarýnou, promíchejte, vedle nich vložte naložené steaky z lososa a vše pečte ještě cca 20 min.
Svačina I
Bílý jogurt s ovocem a chia semínky
Chia semínka dodají jídlu vlákninu a zmiňované prospěšné omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Je to zdravější alternativa přeslazených mléčných krémů, které s původní surovinou (mléko) nemají již téměř nic společného.
Tip: O víkendu je vhodné svačiny přehodit. Děti většinou vstávají později a obědvají dříve, stačí jim tedy lehčí dopolední svačina.
Večeře
Hrachový krém
Luštěniny mají nízký glykemický inedx, vysoký obsah živin, obsahují i značné množství bílkovin, proto jsou pro malé neposedy velmi vhodné. Zkuste hodnotu polévky zvýšit "zamaskovaním" zeleniny.
Suroviny:
žlutý hrách nebo červená čočka – cca 1 cm nasypat do hrnce (hrách předem namočte, během máčení vodu několikrát vyměňte)
ovesné vločky, pohanka – zhruba 2 lžíce
zelenina – mrkev, petržel, pórek, kousek cukety, ev. i kousek dýně hokaido
2-3 stroužky česneku
majoránka, sůl, olivový olej nebo kousek másla
Příprava: minimálně den namočený hrách (červenou čočku namáčet nemusíte) dejte vařit a po uvedení do varu ještě jednou vodu slijte a vyměňte. Poté již spolu se zeleninou a vločkami či pohankou vařte do měkka. Jakmile polévka trochu vychládne, rozmixujte ji do hladkého krému a dochuťte solí (ev. vegetou), majoránkou a kouskem másla či lžící oliv. oleje.