Účelem tohoto dezertu je u nás většinou potřeba spotřebovat letní bobuloviny:-)
S dětmi jsme si jej ale zamilovali natolik, že jej v létě chystáme téměř každý týden. Chutná nám ke snídani i jako odpolední svačinka...
Na pečený korpus budete potřebovat:
- 1 menší hrníček (1,5 dcl) rozmixovaných vloček nebo ovesné mouky
- 3 lžíce kokosového oleje
- 0,5 hrníčku drcených oříšků (můžete i vynechat, pokud je nemáte)
- 0,5 pohankové (špaldové) mouky
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce kakaa (lze vynechat)
Suroviny smíchejte, napěchujte do dortové formy a při 175°C pečte cca 15 min. Nechte vychladnout a mezitím si nachystejte náplň:
- 1 tvaroh
- 1 kelímek zakysané smetany a stejný kelímek bílého jogurtu
- 3 lžíce medu (nebo agávový sirup)
- přírodní vanilková esence (lze vynechat)
- ovoce (borůvky, maliny, rybíz, jahody aj.)
Vyšlehejte tvaroh, zakysanou smetanu a bílý jogurt se 3 lžícemi agávového sirupu (nebo medu) a 1/2 lžičky vanilkové esence, případně přidejte trochu želatiny. Nalijte na upečený korpus, přidejte ovoce a nechte ztuhnout (min 3 hodiny - ideálně půl až 1 den).
Mé děti tento dezert milují, v létě jej mají jako alternativu vločkové snídaně s jogurtem. Je výživný, sytivý a osvěžující:-)