Po práci na zahradě jsem se zastavila nad kupou špenátových rostlinek a přemýšlela, co s nimi. Napadla mě nějaká verze krému... Při přípravě jsem zkusila do polévky přidat pro zvýšení sytivosti i jáhly a výsledek nebyl špatný.
"Jarní životabudič" plný prospěšných látek můžete zkusit i vy:
Na tuto verzi špenátového krému potřebujete:
- velkou mísu špenátových listů
- 3 stroužky česneku
- 1/2 hrníčku jáhel
- pokud pěstujete česnek, můžete přidat i několik čerstvých česnekových lístečků
- máslo, sůl, pepř
Jáhly před přípravou spařte, aby nekazily chuť polévky. Na plátku másla orestujte nasekaný česnek, stačí opravdu jen chvíli, ať se máslo nepřepaluje. K česneku přidejte umyté špenátové listy a případně i česnekové lístečky. Dobrý zpráva je, že vůbec není nutné se obtěžovat s jejich krájením:-)
Nechte špenát zavadnout a poté přidejte jáhly, vodu, sůl, trochu pepře a vařte 15 min. Po vychladnutí vše rozmixujte a můžete podávat. K polévce se hodí pečivové krutonky, vařené vajíčko, smetana nebo trochu parmezánu.
Jáhly jsou bezlepkové, vhodné do redukčního jídelníčku, protože mají nízký GI a jejich největší předností je, že jsou vydatným zdrojem železa!
Špenát obsahuje kartenoidy a další antioxidanty, které nás chrání před mnoha nemocemi. Je také zdrojem železa (100g uvařeného špenátu pokryje cca 20% denní doporučené dávky), proto polévka v této kombinaci je ideální pro všechny, kteří trpí chudokrevností, pro děti i pro boj s jarní únavou!