Placičky z quinoi

Quinoa je bezlepková surovina s velmi nízkým glykemickým indexem, má vysoký obsah vlákniny a jako jediná pseudoobilovina se vyznačuje plným spektrem aminokyselin. 

Obsahuje důležité minerály jako je hořčík a zinek a je bohatá na saponiny, které snižují zánětlivé procesy v těle. Díky obsahu antioxidantů přispívá ke zpomalení stárnutí. Aktivní enzymy v quinoe obsažené zabraňují přeměně uhlovodanů na vstřebatelné cukry a pomáhají snižovat hladinu krevního cukru. 


Na placičky potřebujete: 100g quinoa, 250 ml vody, cibule, porek, ½ mrkve, 2 česneky, cca 6 lžic jáhlových vloček, 2 vajíčka, kari koření, oliv.olej, vegeta bez glutamanu

Nejprve si uvařte quinou tak, že ji zalijete uvedeným množstvím vody s vegetou nebo zeleninovým vývarem. Vařte ji 10 min a poté nechejte dojít a vychladnout. Mezitím si na oleji osmahněte cibuli do zlatova, přidejte k ní lžičku kari a uvařenou quinou. Přidejte rovněž kousek nakrájeného pórku, jemně nastrouhanou mrkev, vylisovaný česnek, vločky, vajíčka, osolte a promíchejte.

Poměrně zprudka smažte na pánvičce placičky vysoké cca 0,5 cm. Je nutné je otočit, až dostatečně na pánvi ztuhnou (poznáme to podle okrajů), aby se nerozpadávaly. Určitě by je šlo zapéct i v troubě, ale nemám tento postup zatím odzkoušený.

Placičky jsou výborné samotné, ale lze je použít i jako chutná a zdravější příloha například k dušenému masu.

Comments are closed.