Grilování se v létě nevyhneme. Použitím několika jednoduchých pravidel můžete výrazně ale snížit zdravotní riziko pochoutek z grilu:
- používejte bylinky (např. šalvěj, tymián, razmarýn) – naložením masa do bylinek snížíte vstřebávání karcinogenních látek.
- konzumujte zeleninu ve velkém množství – konzumací zeleniny snížíte glykemický index jídla a zmírníte negativní působení volných radikálů, které grilováním vznikají.
- maso nepřepékejte – právě připečené hnědé části představují zdravotní riziko, na vině jsou heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky, které jsou karcinogenní.
- volte správnou úpravu – nenechejte plameny dotýkat se masa, zachytávejte přebytečný tuk. Opékáním uzenin nad přímým ohněm vzniká až 30x více škodlivých látek než při grilování.
- popíjejte zelený čaj – snižuje ukládání tuku.
Vyzkoušejte následující recepty a zaručeně nadchnete vaše přátele:
Naprosto úžasné domácí hamburgery
Suroviny:
1 kg domácího libového mletého masa (např. 500g hovězí plec a 500 g vepřová plec)
1 vejce, 3 stroužky česneku
2 lžičky hořčice, sůl, pepř
trochu (cca půl lžičky) kečupu, worcestrové a sójové omáčky na dochucení
menší hrst nasekaných bylinek (petržel, rozmarýna, oregano, tyminán, šalvěj aj.)
Příprava: maso smíchejte s veškerými surovinami a nechte v lednici uležet. Na rozpáleném grilu bez přidání dalšího tuku grilujte větší karbenátky (cca 10 cm průměr, 2-3 cm vysoké) kratší dobu (cca 5 min z obou stran). Před podáváním ev. jeden vyzkoušejte, záleží na kvalitě grilu a šikovnosti kuchaře. Při delší úpravě hrozí, že maso přepečete a bude vysušené. Pokud se vám povedou, zaručuji, že si pochutnáte a hosty ohromíte!
Salátek: letní zeleninu (rajčata, okurky, papriku) nakrájejte na kostičky, přidejte na proužky nakrájenou cibuli, hrst rukoly, sušené (provensálské koření) nebo čerstvé bylinky (oregano, bazalka) a nakrájené olivy. Smíchejte s 1-2 lžícemi oliv. oleje, osolte, opepřete a přidejte 1-2 lžíce balzamikového krému.
Lehký dresink k masu: 1 bílý jogurt, 1 lžička majonézy, 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř – suroviny smíchejte a nechte v lednici uležet.
Tip: do dresinku lze přidat i nasekaný kopr a máte výbornou zálivku na neochucený salát