Musím se přiznat, mám velmi mlsné děti... A nechci jim příliš bránit, vždyť zakázané ovoce nejvíce chutná:-) Tak jsem jim minulý týden vymyslela tento koláč, dcera snědla půl pekáče, syn se ošklíbal - není to čokoládové:-)
No popravdě, hostům bych jej nenabídla, ale pro takové běžné mlsání, ke snídani nebo svačince s kávou, docela dobré:-)
Na těsto si připravte:
- 1 hrnek pohankové mouky (může být i špaldová, ale nemám to odzkoušené)
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 2 vajíčka (z bílků ušlehejte sníh)
- 1/2 banánu (rozmačkejte jej)
- 1/2 prášku do pečiva
A na náplně potřebujete:
- 1 polotučný tvaroh
- 1 vajíčko
- trochu pravé vanilky nebo přírodní esence (ev. vynechejte)
- 3 lžíce medu (kdo to snese mírně kyselé, může jen do tvarohu zamíchat hrozinky)
- hrnek sušených švestek
Nejprve si dejte na 1 hodinu namočit švestky do vody. Po hodině je rozmixujte s 5-6 lžícemi vody (dle potřeby, abyste vytvořili směs podobnou povidlům). Dejte si předehřát troubu na 170°C a pusťte se do tvarohové náplně: stačí rozmixovat tvaroh s vajíčkem a přidat med nebo hrozinky (nebo obojí).
Připravte jednoduše základní těsto, že žloutky ušleháte s rozmačkaným banánem, přidáte mouku smíchanou s práškem do pečiva, jogurt a sníh. Těsto vylijte na menší plech vyložený pečícím papírem, na něj lehce potřete tvarohovou vrstvu a pravidelně ozdobte kopečky povidel. Pečte cca 30 min.
Tak ať vám chutná:-)
Proč pohanková mouka?
Má daleko nižší GI než klasická bílá i než ta celozrnná a vyšší obsah živin. Takže si tento koláč můžete dopřát, i když hubnete a samozřejmě je vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy, celiatiky.