Koláč s tvarohem a povidly ze sušených švestek (bez lepku a cukru)

Musím se přiznat, mám velmi mlsné děti... A nechci jim příliš bránit, vždyť zakázané ovoce nejvíce chutná:-) Tak jsem jim minulý týden vymyslela tento koláč, dcera snědla půl pekáče, syn se ošklíbal - není to čokoládové:-)

No popravdě, hostům bych jej nenabídla, ale pro takové běžné mlsání, ke snídani nebo svačince s kávou, docela dobré:-)


Na těsto si připravte:

  • 1 hrnek pohankové mouky (může být i špaldová, ale nemám to odzkoušené)
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 2 vajíčka (z bílků ušlehejte sníh)
  • 1/2 banánu (rozmačkejte jej)
  • 1/2 prášku do pečiva

A na náplně potřebujete:

  • 1 polotučný tvaroh
  • 1 vajíčko
  • trochu pravé vanilky nebo přírodní esence (ev. vynechejte)
  • 3 lžíce medu (kdo to snese mírně kyselé, může jen do tvarohu zamíchat hrozinky)
  • hrnek sušených švestek

IMG_6854Nejprve si dejte na 1 hodinu namočit švestky do vody. Po hodině je rozmixujte s 5-6 lžícemi vody (dle potřeby, abyste vytvořili směs podobnou povidlům). Dejte si předehřát troubu na 170°C a pusťte se do tvarohové náplně: stačí rozmixovat tvaroh s vajíčkem a přidat med nebo hrozinky (nebo obojí).

 

 

IMG_6855Připravte jednoduše základní těsto, že žloutky ušleháte s rozmačkaným banánem, přidáte mouku smíchanou s práškem do pečiva, jogurt a sníh. Těsto vylijte na menší plech vyložený pečícím papírem, na něj lehce potřete tvarohovou vrstvu a pravidelně ozdobte kopečky povidel. Pečte cca 30 min.

 

Tak ať vám chutná:-)

 


Proč pohanková mouka?

Má daleko nižší GI než klasická bílá i než ta celozrnná a vyšší obsah živin. Takže si tento koláč můžete dopřát, i když hubnete a samozřejmě je vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy, celiatiky.

 

Comments are closed.