Zejména v letním horkém období je tento dezert osvěžující a lehce stravitelný.
Pokud nebudete přidávat želatinu, přichystejte si jej raději do misek, toto množství vám vystačí asi na 3-4 porce:
- 1 menší hrníček (1,5 dcl) vloček
- 20 g másla (nechat rozpustit)
- 2 lžíce drcených oříšků (můžete i vynechat, pokud je nemáte)
- 1 kelímek zakysané smetany a stejný kelímek bílého jogurtu
- med (nebo agávový sirup)
- přírodní vanilková esence (lze opět vynechat)
- želatina (já ji nedávám, ale výsledek samozřejmě není tak tuhý)
- ovoce (borůvky, maliny, rybíz, jahody aj.)
Vločky na sucho opražte (jen mírně, ať nejsou nahořklé) a pak je smíchejte s rozpuštěným máslem a lžící medu. Upěchujte na spodek misky.
Zakysanou smetanu smíchejte s bílým jogurtem, 2 lžícemi agávového sirupu (nebo medu) a 1/2 lžičky vanilkové esence, případně přidejte trochu želatiny. Nalejte na vločkový korpus, přidejte ovoce a nechte ztuhnout (min 2 hodiny!).