I bez bílého cukru, vajíček a pšeničné mouky chutná tento koláč výborně. Vyzkoušejte:
Na koláč si připravte:
- 2 větší jablíčka a 2 větší hrušky
- 100 g rozmixovaných ovesných vloček nebo ovesné mouky
- 70 g špaldové mouky
- 60 g kokosového oleje (mám raději verzi bez typické kokosové příchuti) nebo přepuštěného másla
- 150 g sušených datlí
- skořici, 1 bio vanilkový pudink
Nejprve si dejte dostatečně dlouho předem (třeba přes noc) namočit sušené datle. Stačí je v misce zalít vodou, aby byly akorát ponořené a poté vše tyčovým mixérem rozmixovat. Zhruba 2/3 takto vzniklého sladidla použijete do těsta a zbylou třetinu přidejte do ovocné náplně.
Těsto připravíte smícháním ovesné a špaldové mouky, kokosového oleje, 2/3 rozmixovaných datlí. Dobře jej zpracujete a nechte chvíli v lednici odležet.
Mezitím si připravte ovocnou náplň. Jablíčka a hrušky umyjte a bez loupání je nastrouhejte na hrubo. Smíchejte je se 2 lžícemi skořice, 1/3 datlového sladidla a vanilkovým pudinkem.
Formu na pečení koláče vymažte kokosovým olejem nebo máslem, vysypte moukou a postupně napěchujte těsto, aby bylo zhruba
0,5 cm vysoké. Kousek těsta si můžete nechat i na mřížku, ale vzhledem k jeho drobivosti, bude vytvoření mřížky trochu pracné:-)
Na těsto naneste ovocnou náplň, případně i přidejte mřížku z těsta a dejte péct na 25 min při 180°C.
Dobrou chuť i bez cukru 🙂