Jablečno-hruškový koláč – „fit“ verze

I bez bílého cukru, vajíček a pšeničné mouky chutná tento koláč výborně. Vyzkoušejte:


Na koláč si připravte:

  • 2 větší jablíčka a 2 větší hrušky
  • 100 g rozmixovaných ovesných vloček nebo ovesné mouky
  • 70 g špaldové mouky
  • 60 g kokosového oleje (mám raději verzi bez typické kokosové příchuti) nebo přepuštěného másla
  • 150 g sušených datlí
  • skořici, 1 bio vanilkový pudink


        Nejprve si dejte dostatečně dlouho předem (třeba přes noc) namočit sušené datle. Stačí je v misce zalít vodou, aby byly akorát ponořené a poté vše tyčovým mixérem rozmixovat. Zhruba 2/3 takto vzniklého sladidla použijete do těsta a zbylou třetinu přidejte do ovocné náplně.jablecny-kolac-1

       Těsto připravíte smícháním ovesné a špaldové mouky, kokosového oleje, 2/3 rozmixovaných datlí. Dobře jej zpracujete a nechte chvíli  v lednici odležet.

       Mezitím si připravte ovocnou náplň. Jablíčka a hrušky umyjte a bez loupání je nastrouhejte na hrubo. Smíchejte je se 2 lžícemi skořice, 1/3 datlového sladidla a vanilkovým pudinkem. 

      Formu na pečení koláče vymažte kokosovým olejem nebo máslem, vysypte moukou a postupně napěchujte těsto, aby bylo zhruba jablecny-kolac-2
0,5 cm vysoké. Kousek těsta si můžete nechat i na mřížku, ale vzhledem k jeho drobivosti, bude vytvoření mřížky trochu pracné:-) 

      Na těsto naneste ovocnou náplň, případně i přidejte mřížku z těsta a dejte péct na 25 min při 180°C.

     Dobrou chuť i bez cukru 🙂

 

  

Comments are closed.