Tento recept jsem v jeho původní verzi měla dlouhé roky schovaný ve složce s ostatními recepty. Moc se mi líbil, jak vypadá, tak jsem jej rozhodla upéct v trochu více zdravější verzi.
A výsledek stál za to:-)
Suroviny na světlou část:
- 250 g polotučného tvarohu
- 3 lžíce medu, 1 vejce
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
Suroviny pro tmavou část:
- 60 g hořké čokolády, 2 velké lžíce kakaa
- 3 lžíce kokosového oleje/másla
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 100 g datlí, 2 bílky
- ½ lžičky soli
- ½ hrnku jogurtu (cca 1 dcl)
Nejprve dejte do vody minimálně na půl hodiny namočit datle. Poté v jedné míse vyšlehejte tvaroh, vajíčko, med a vanilkový extrakt.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem/máslem. Připravte si suchou směs tak, že smícháte mouku, kakao, sůl a prášek do pečiva.
V další míse smíchejte jogurt, sníh z bílků, přidejte rozpuštěnou čokoládu a na kaši rozmixované datle. Přidejte suchou směs a promíchejte.
Menší plech vyložte pečícím papírem, na něj nalijte tmavou část, trochu si jí nechte. Poté přijde bílá část, kterou polejete zbývající hnědou částí a mírně ji stěrkou do efektu rozetřete. Pečte cca 45 min při 170°C.
I když je tento koláč bezlepkový, zůstává díky datlím vláčný.