Možná také marně pátráte po pečivu, které by bylo opravdu celozrnné, a které by neobsahovalo konzervanty, barviva, stabilizátory apod. Já většinou sáhnu po žitném chlebíku z kvásku, ale nebudu předstírat, že se na jednostranném druhu pečiva dá vydržet dlouhodobě. No a tak vzniklo toto pečivo.
Připravíte jej poměrně rychle, bude opravdu celozrnné a až na to malé množství prášku do pečiva naprosto bez chemikálií.
Tak s chutí do toho:
Potřebujete cca 200 g celozrnné mouky (nejlépe bio špaldové), 100 g cukety (jemně nastrouhané), 1 vajíčko, olivový olej, sůl, 1/2 prášku do pečiva, vodu a přísady – já do pečiva přidávám provensálské koření, česnek, černé olivy a sušená rajčata, ale vy si určitě najdete vlastní chuťově zajímavé kombinace.
Celé vajíčko ušlehám se 4 lžícemi olivového oleje, přidám cuketu, 3 nakrájená sušená rajčata v oleji, 10 nasekaných oliv, 2 rozmačkané stroužky česneku, 2 lžičky provensálského koření, moukou smíchanou s práškem do pečiva, lžičku soli a rozředím cca 100 ml studené vody.
Směs naliji na menší plech vyložený pečícím papírem (na klasický velký plech použijte dvojnásobné množství surovin), pokapu olivovým olejem a posypu provensálským kořením a peču při 180°C cca 40 min. Pečivo je nejlepší čerstvě upečené, ale lze jej rozkrájet, dát do misky s víčkem a uchovat několik dní v lednici.
K zeleninovému salátu je naprosto úžasné! Vyzkoušejte a napište, jestli vám chutnalo a jakou náplň jste zvolili vy! Mě zatím napadá, že bych příště pečivo posypala i trochou sýru…