Nedávno jsem četla zajímavý článek o prospěšnosti černých fazolí. Přičítají se jim protinádorové účinky, snižují riziko cukrovky II. typu i kardivaskulárních onemocnění.
Jsou zdrojem vlákniny, molybdenu, hořčíku, železa, fosforu, kyseliny listové apod. S chutí tedy do jejich přípravy:
Na přípravu černých fazolí s rýží potřebujete:
- 1/4 - 1/3 balíčku černých fazolí - minimálně den namočených a uvařených do měkka
- 2 stroužky česneku, 1-2 cibule nakrájené na proužky
- 1 mrkev, 2 papriky, cca 5 cm pórku, cherry rajčata a případně i jinou zeleninu (zelené fazolky, cuketu, kukuřici, feferonky apod.)
- rajčatovou šťávu nebo sekaná rajčata
- mletou papriku, sůl, pepř, olivový olej
- provensálské koření nebo čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, oregano), bobkový list
- rýži (nejlépe basmati)
Očistěte a nakrájejte zeleninu. Nejprve orestujte cibuli, poté k ní přidejte i česnek s mrkví a nakonec i ostatní zeleninu. Posypte ji lžičkou červené papriky, přidejte bobkový list, 1 hrníček propláchnuté rýže, uvařené fazole a 3 hrníčky vody. Osolte a vařte 15-20 minut do změknutí rýže.
Po uvaření přidejte do jídla nasekané bylinky a rajčatovou šťávu a vše ještě 2 minutky provařte. Dosolte dle chuti a můžete podávat!