Makovec bez cukru

Suroviny:

1-2 balíčky na jemno nasekaných sušených švestek (v receptu bylo původně 125 g cukru, doporučuji použít minimálně 1,5 balíčku švestek, jinak nebude makovec alespoň mírně sladký) – namočte je předem do vody

150g celozrnná špaldová mouka (jemně mletá), 150g hladká mouka

150g mletý mák, 250 ml mléko (můžete použít i mandlové, rýžové – já mléko kombinuji s bílým jogurtem)

2 vejce, 4 lžíce oleje, prášek do pečiva

Příprava: z bílků ušleháme sníh, našleháme si i žloutky, k nim přidáme nasekané švestky (jestli sladké opravdu milujete, přidejte si ještě cca 50 g cukru) , mléko (popř. část nahraďte jogurtem), olej, mouky promíchané s práškem do pečiva (ti odvážnější použijí jen celozrnnou mouku:-), mletý mák a nakonec opatrně vmícháme sníh. Těsto vylijeme na malý plech vyložený pečícím papírem. Makovec pečeme při mírné teplotě (170st) asi 20-25 min do mírného zhnědnutí. Uchováváme jej v chladnu, přikrytý a chráněný proti vysychání, popř. přidáme jablko, které nám zajistí dlouhodobější vláčnost.

Tak vyzkoušejte a napište, jestli je to jedlé…

PS. U nás zatím ano, neodmítají to ani děti na svačinu do školy:-)

Comments are closed.