Zapečená špagetová dýně

Když jsem poprvé slyšela o špagetové dýni, neměla jsem ani nejmenší tušení, jak ji dobře připravit.

Pak jsem jednu koupila a pátrala, co s ní.

Takže už vím, že se peče a rozpadne se na špagety, které lze různě upravovat. Já jsem ale vymyslela tuto přípravu:

Na zapečenou špagetovou dýni potřebujete: 1 špagetovou dýni (domnívám se, že by šlo stejně připravit i cuketu), sůl, provensálské koření, koření bylinkové máslo, olivový olej, česnek, rajčata a mozzarellu.

Nejprve si připravte provensálské pesto, které budete k zapékání potřebovat, a které dodá jídlu skvělou chuť: na 1/2 dýně smíchejte 2 lžičky provensálského koření se 2 lžičkami bylinkového másla, 3-4 rozmačkanými stroužky česneku a olivovým olejem tak, aby vznikla mírně hustá směs. Je lepší, pokud je tato směs mírně slaná, jestliže tedy používáte koření bez soli nebo s jejím nízkým obsahem, ještě pesto mírně dosolte.

Dýni rozkrojte a vydlabejte střed s jádry. Vnitřek dýně trochu prosolte, pokapejte olivovým olejem a mírně potřete připraveným pestem. Pak dýni vyložte plátky rajčat a rovněž je potřete souvislou vrstvou pesta. Na povrch rozložte plátky mozzarelly a pečte při 180°C cca 45 min. Pokud rajčata pustí příliš mnoho vody, slijte ji před podáváním. Při konzumaci se z dýně uvolňují „špagetky“, promíchejte je se zbývajícím obsahem dýně a opravdu si moc pochutnáte!

A jestli neseženete špagetovou dýni a zkusíte stejný postup s cuketou, dejte vědět, jak to dopadlo:)

Leave A Response

* Denotes Required Field